11 godina rada Akademije Zagrebačke burze

Do sada educirano više od 10.000 polaznika

Zagrebačka burza od svojih je početaka intenzivno radila na edukaciji o temama koje se odnose na tržište kapitala, investiranje te aktivan pristup vlastitim financijama. Tijekom godina Burza je redovito organizirala serije predavanja za razne skupine sudionika financijskog tržišta, u rasponu od malih investitora do infrastrukturnih ustanova i profesionalaca, s posebnim naglaskom na studentsku i srednjoškolsku populaciju. S vremenom pokazala se potreba formaliziranijeg pristupa edukaciji kao i širenja baze znanja o financijskim temama, što je dovelo do osnivanja Akademije Zagrebačke burze.

Akademija Zagrebačke burze pokrenuta je u svibnju 2010. kao edukativni odjel Zagrebačke burze, uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj, a danas je najveći pružatelj usluga edukacije o financijskim tržištima u Hrvatskoj.
Akademija je do sada razvila ukupno preko 80 različitih programa, od čega nekoliko kompleksnijih u smislu trajanja i sveobuhvatnosti, kao što su program za odnose s investitorima, koji je završilo čak devet generacija stručnjaka, ili program za poslove usklađenosti, koji su završile četiri generacija polaznika. 

Do sada je Akademija organizirala više od 500 edukativnih događanja, kroz koje je prošlo više od 10.000 sudionika, od čega su za njih otprilike 70%-ak osigurane besplatne edukacije. Izuzetan naglasak Akademije stavlja na edukaciju mladih, posebno srednjoškolaca i studenata, kojih je kroz godine educirano oko 5.000. Osim iz čitave Hrvatske, Akademiju su kroz ovih 10 godina posjetile i brojne međunarodne grupe studenata iz čitave Europe i svijeta (iz Brazila, Južne Afrike, Kanade, Kine, SAD-a i drugih zemalja). Svake se godine Akademija uključuje i u aktivnosti obilježavanja Tjedna novca, kao jedna od više od 13.400 organizacija koje diljem svijeta obilježavaju ovu inicijativu namijenjenu podizanju razine svijesti o važnosti financijske pismenosti djece i mladih.

Uz to, Akademija je do sada organizirala 12 okruglih stolova i diskusija o raznim aktualnim temama iz područja financija i investiranja, surađuje s brojnim organizacijama i institucijama kojima je jedan od ciljeva unaprjeđenje razine financijske pismenosti te je bila dio tijela zaduženog za donošenje strateškog okvira financijske pismenosti pri Ministarstvu financija. Trenutačno sudjeluje u Operativnoj radnoj grupi za praćenje provedbe mjera i aktivnosti definiranih akcijskim planom unaprjeđenja financijske pismenosti potrošača, a u dva navrata sudjelovala je u edukaciji nastavnika i učitelja o financijskoj pismenosti, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Akademija upravlja i online simulacijom burzovnog trgovanja pod nazivom Virtualna burza, na kojoj je do sada registrirano više od 23.600 korisnika, a koja se već više od desetljeća koristi u nastavi vezanoj uz tržišta kapitala na nekoliko ekonomskih i srodnih fakulteta, visokih te srednjih škola.

Akademija surađuje i s brojnim studentskim udrugama, fakultetima te srednjim i visokim školama: pruža im razne pogodnosti, omogućuje posjete Akademiji, organizira predavanja i kvizove financijskog znanja, gostuje na fakultetima i školama te na niz drugih načina podupire projekte usmjerene financijskom opismenjavanju. Napori uloženi na tom području prepoznati su te je u dva navrata Akademija nagrađena priznanjem „Prijatelj studenata“, koja se dodjeljuje organizacijama za znatan doprinos kvaliteti studentskog života, obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata.

Od 2012. godine Akademija dodjeljuje i vlastitu Nagradu za doprinos edukaciji o tržištu kapitala, čiji su laureati do sada bili pojedinci, organizacije i udruge poput Ekonomske klinike, Financijskog kluba Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, eStudenta, matematičara Tonija Miluna i drugih koji su svojim naporima uspjeli popularizirati financijska znanja te ih učiniti dostupnima širem krugu pojedinaca.

U novo desetljeće rada Akademija je ušla s osvježenim internetskim stranicama te prvim, vrlo uspješnim online seminarima.

Financijska tržišta izuzetno se brzo mijenjaju i stoga je od vitalne važnosti kontinuirano pružati dodanu vrijednost u vidu novih, specijaliziranih znanja za sve sudionike tržišta, od malih do profesionalnih ulagatelja te svima koji su posredno vezano uz tržište kapitala ili iz nekog drugog razloga imaju potrebu za takvim znanjima. Unaprjeđenje znanje i stručnost svih sudionika domaćeg tržišta može ga učiniti konkurentnijim i prepoznatljivijim na globalnoj investicijskoj karti.
Izuzetno smo ponosni na ovu obljetnicu, tim više što smo posljednjih godina značajno usmjereni financijskom opismenjivanju mladih. Financijska pismenost danas predstavlja dio opće pismenosti i preduvjet je dugoročne stabilnosti financijskog sustava u svakoj državi. Jedan od važnih ciljeva Akademije Zagrebačke burze jest unaprjeđenje financijskih znanja i vještina mladih, osobito studenata i učenika, odnosno jačanje njihove financijske pismenosti kako bi uspješno upravljali osobnim financijama te bili odgovorni članovi društva. Napori koje Akademija Zagrebačke burze ulaže u ostvarenje tog cilja odraz je naše zadaće i namjere da se znanje približi svakom zainteresiranom sudioniku financijskog tržišta, sadašnjem i potencijalnom, kao i izraz našeg društveno odgovornog poslovanja.
Kroz ovih deset godina velik broj pojedinaca i organizacija sudjelovao je u našim aktivnostima, kao predavači, programski savjetnici, polaznici, ili su nas podržali na neki drugi način, na čemu smo izuzetno zahvalni.
Brojka od više od 10.000 polaznika, od čega oko 5.000 mladih, i kontinuirani rast interesa za edukacijom na Akademiji Zagrebačke burze najbolji je pokazatelj da smo na dobrom putu, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.